Meld je aan en ontvang een gratis proefles

Hoe controleer ik mijn oliepeil? Stappenplan

Het controleren van het oliepeil van je voertuig is een belangrijk onderdeel van regulier onderhoud. Hier is een stappenplan om je oliepeil te controleren:

Benodigdheden:

  • Schone doek of papieren handdoek
  • Handschoenen (optioneel)

Stap 1: Parkeer de auto op een vlakke ondergrond Zorg ervoor dat de auto zich op een vlakke ondergrond bevindt en dat de motor is uitgeschakeld. Laat de motor enkele minuten afkoelen voordat je begint.

Stap 2: Open de motorkap Trek aan de ontgrendelingshendel binnenin de auto om de motorkap te openen. Zoek naar het grendelmechanisme onder de motorkap en ontgrendel de motorkap.

Stap 3: Zoek de oliedop en de peilstok De oliedop bevindt zich meestal aan de bovenkant van de motor en heeft vaak een afbeelding van een oliekan of het woord “OIL” erop. De peilstok is meestal geel of oranje en is meestal voorzien van een handvat bovenaan.

Stap 4: Trek de peilstok eruit Trek de peilstok helemaal uit de oliedop. Veeg de peilstok schoon met een schone doek of papieren handdoek.

Stap 5: Plaats de peilstok terug Steek de peilstok weer helemaal terug in de oliedop.

Stap 6: Trek de peilstok er weer uit Trek de peilstok er opnieuw uit en lees het oliepeil af. De peilstok heeft meestal markeringen zoals “Min” en “Max” of twee streepjes. Het oliepeil moet tussen deze markeringen liggen. Als het oliepeil zich onder het “Min” -streepje bevindt, moet je olie bijvullen.

Stap 7: Vul olie bij (indien nodig) Als het oliepeil te laag is, voeg dan olie toe via de oliedop. Gebruik een trechter om morsen te voorkomen. Voeg geleidelijk olie toe en controleer het oliepeil regelmatig totdat het zich tussen de “Min” en “Max” markeringen bevindt.

Stap 8: Plaats de peilstok terug en sluit de motorkap Steek de peilstok terug in de oliedop en sluit de motorkap stevig.

Stap 9: Controleer op lekken Controleer na het bijvullen op eventuele olielekken onder de auto.

Stap 10: Noteer de datum en kilometerstand Het is handig om de datum en de kilometerstand te noteren waarop je het oliepeil hebt gecontroleerd. Dit helpt je bij het bijhouden van het onderhoud van je voertuig.

Zorg ervoor dat je de juiste olie gebruikt volgens de specificaties van je voertuig en de aanbevelingen in de handleiding. Als je twijfelt, raadpleeg dan een professionele monteur of de handleiding van je voertuig voor specifieke instructies.