Epileptische aanvallen tijdens het autorijden kunnen extreem gevaarlijk zijn, vooral als je het bewustzijn verliest. Daarom zijn er specifieke regels en wetten rondom autorijden met epilepsie. Of je mag autorijden, hangt af van de frequentie van de aanvallen en het moment waarop ze plaatsvinden.
Voordat je een rijexamen mag aanvragen, moet je langs een neuroloog voor een medische keuring. De neuroloog geeft een medisch attest af, dat samen met de gezondheidsverklaring naar het CBR gestuurd moet worden.
Volgens het CBR mag je 6 maanden niet autorijden na een epileptische aanval. Bij een volgende aanval wordt deze wachttijd verlengd tot 12 maanden. Als je gedurende deze periode van 6 of 12 maanden aanvalsvrij bent, kun je opnieuw een gezondheidsverklaring indienen bij het CBR. Na goedkeuring van het CBR mag je weer de weg op.
In bepaalde gevallen hoeft epilepsie geen belemmering te vormen voor het autorijden, bijvoorbeeld wanneer de aanvallen uitsluitend ’s nachts tijdens je slaap plaatsvinden. Dit vormt doorgaans minder risico voor de verkeersveiligheid.
Er zijn geen specifieke wettelijke regels die het scooter rijden (rijbewijs AM) met epilepsie verbieden. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid van aanvallen. Overleg met je arts of neuroloog of scooter rijden voor jou veilig is.
Ook voor fietsen gelden geen aanvullende wettelijke beperkingen voor mensen met epilepsie. Toch is het verstandig om bij twijfel of risico op aanvallen te overleggen met een arts of deskundige, om zo veilig mogelijk deel te nemen aan het verkeer.