Meld je aan en ontvang een gratis proefles

Epilepsie en autorijden – CBR

Epilepsie en autorijden

Een epileptische aanval in het verkeer kan zeer gevaarlijk zijn, vooral wanneer je het bewustzijn verliest. Dit is iets wat je tijdens het autorijden niet wilt. Er gelden bepaalde regels en wetten wat betreft het autorijden met epilepsie. Of je wel of niet je rijbewijs mag halen ligt aan de frequentie en tijdstip van de epileptische aanvallen.

Keuringsarts CBR

Voordat je rijexamen kan aanvragen dien je langs een neuroloog te gaan voor een medisch attest. Dit stuur je samen  met je gezondheidsverklaring op naar het CBR.

Volgens het CBR mag u na een epileptische aanval 6 maanden niet autorijden. En na elke volgende aanval is het 12 maanden. Heeft u in die wachttijd 6 of 12 maanden geen aanval meer gehad? Voor u mag autorijden moet u eerst een gezondheidsverklaring opsturen naar het CBR. Wanneer de goedkeuring van het CBR komt, mag u weer autorijden.

Nachtelijke epilepsie en autorijden

Er zijn situaties waarin de epilepsie aanvallen geen gevaar opleveren voor het autorijden. Als de aanvallen bijvoorbeeld alleen tijdens uw slaap plaats vinden.

Epilepsie en scooter rijden

Er gelden geen wettelijke regels betreft het rijden op een bromfiets met rijbewijs AM. Houdt u wel rekening met mogelijke aanvallen, overleg met u arts of neuroloog.

Epilepsie en fietsen

Er geen aanvullende wettelijke regels betreffende het hebben van epilepsie en fietsen. Houdt u wel rekening met de aanvallen. Indien nodig overleg met een arts of deskundige.