Meld je aan en ontvang een gratis proefles

Alcohol in het verkeer

Volgens een onderzoeksrapport van de rijksoverheid, waren er in 2015 tussen 12 en 23% van de verkeersdoden het gevolg van alcohol in het verkeer. Dit komt neer op een aantal van 75 tot 14o verkeersdoden. Het aantal slachtoffers dat daadwerkelijk is gevallen zal velen malen hoger zijn, omdat niet alle gevallen geregistreerd zijn.

Alcohol verkeer

Bij alcohol controles wordt via een blaas- of bloedtest in de eerste plaats getest of iemand al dan niet te veel alcohol in zijn bloed of in zijn adem heeft. Veel bestuurders denken dat er geen vuiltje aan de lucht is als het promillage niet boven het wettelijk maximaal toelaatbare niveau ligt.

Beginnersrijbewijs alcohol

Als het bloedalcoholgehalte of het ademalcoholgehalte te hoog is, is het verboden een voertuig te besturen. Deze te hoge concentraties worden bereikt na het drinken van twee a drie standaardglazen alcoholhoudende drank binnen een uur. Het nemen van mix drankjes met bubbels versnelt dit proces. Stapt men op dat moment toch in de auto, dan kan het gevolg zijn dat de rijbevoegdheid wordt ontzegt. En de verzekeringsmaatschappij kan de uitkering weigeren als blijkt dat het ongeval onder invloed van alcohol is veroorzaakt.

Alcohol opname lichaam

Alcohol komt rechtstreeks in het bloed terecht en het alcoholpromillage geeft hoeveel gram alcohol er in het bloed is opgenomen. De volgende factoren zijn van invloed op de opname van alcohol door het lichaam:

 • Het lichaamsgewicht. De opgenomen alcohol wordt verdeeld over de totale hoeveelheid vocht in het menselijk lichaam (dat voor 2/3 uit vocht bestaat) des te groter het lichaam, des te meer vocht, des te meer ruimte voor alcohol.
 • Voedsel in de maag. Een volle maag vertraagt weliswaar de opname van alcohol in het bloed, maar de invloed houdt langer aan.
 • Het drinktempo. Binnen een uur drie standaardglazen alcoholhoudende drank nuttigen leidt zeker tot een BAG hoger dan 0,5 miligram.

Promille alcohol rijden

Hierbij is het uitgaanspunt dat de genoemde eenheden binnen een uur zijn genuttigd:

 • 1 glas: het begin van een verandering in gedrag en stemming
 • 2-3 glazen: vermindering van het vermogen om een situatie te beoordelen in combinatie met zelfoverschatting en overmoed
 • 4-5 glazen: dingen zeggen en doen die men zonder alcohol niet snel zou zeggen of doen. De kleur rood wordt minder goed opgemerkt
 • 6-7 glazen: ‘tunnelzicht’ ontstaat de dingen links en rechts in het bewuste waarnemingsgebied gaan vervagen
 • 10-20 glazen: verlies van het spraakvermogen, algehele verdoving, ongevoeligheid voor pijn en onderdrukking van de ademhaling
 • 20-25 glazen: ademstilstand is mogelijk
 • 25> glazen: dood door ademhaling- en hartstilstand is waarschijnlijk

In het algemeen zal het gebruik van alcohol invloed hebben op de hersenwerking en hierdoor negatieve invloed hebben op:

 • Waarneming
 • De reactie
 • De motoriek

Cursus alcohol en verkeer

Als u wordt aangehouden met alcohol achter het stuur of door onverantwoord rijgedrag, dan kan het CBR u verplichten tot een cursus alcohol en verkeer.  Een cursusgroep bestaat uit 8 tot 12 personen. Wanneer u de cursus met een voldoende afrondt blijft u rijbewijs geldig.

Ema cursus kosten

De curus kosten kunnen oplopen tot over de 1000,- euro. Kunt u het gehele bedrag niet in een keer betalen? Dan kunt u schriftelijk een aanvraag doen voor een betalingsregeling.