Volgens een onderzoeksrapport van de rijksoverheid, waren er in 2015 tussen 12 en 23% van de verkeersdoden het gevolg van alcohol in het verkeer. Dit komt neer op een aantal van 75 tot 14o verkeersdoden. Het aantal slachtoffers dat daadwerkelijk is gevallen zal velen malen hoger zijn, omdat niet alle gevallen geregistreerd zijn.
Bij alcohol controles wordt via een blaas- of bloedtest in de eerste plaats getest of iemand al dan niet te veel alcohol in zijn bloed of in zijn adem heeft. Veel bestuurders denken dat er geen vuiltje aan de lucht is als het promillage niet boven het wettelijk maximaal toelaatbare niveau ligt.
Als het bloedalcoholgehalte of het ademalcoholgehalte te hoog is, is het verboden een voertuig te besturen. Deze te hoge concentraties worden bereikt na het drinken van twee a drie standaardglazen alcoholhoudende drank binnen een uur. Het nemen van mix drankjes met bubbels versnelt dit proces. Stapt men op dat moment toch in de auto, dan kan het gevolg zijn dat de rijbevoegdheid wordt ontzegt. En de verzekeringsmaatschappij kan de uitkering weigeren als blijkt dat het ongeval onder invloed van alcohol is veroorzaakt.
Alcohol komt rechtstreeks in het bloed terecht en het alcoholpromillage geeft hoeveel gram alcohol er in het bloed is opgenomen. De volgende factoren zijn van invloed op de opname van alcohol door het lichaam:
Hierbij is het uitgaanspunt dat de genoemde eenheden binnen een uur zijn genuttigd:
In het algemeen zal het gebruik van alcohol invloed hebben op de hersenwerking en hierdoor negatieve invloed hebben op:
Als u wordt aangehouden met alcohol achter het stuur of door onverantwoord rijgedrag, dan kan het CBR u verplichten tot een cursus alcohol en verkeer. Een cursusgroep bestaat uit 8 tot 12 personen. Wanneer u de cursus met een voldoende afrondt blijft u rijbewijs geldig.
De curus kosten kunnen oplopen tot over de 1000,- euro. Kunt u het gehele bedrag niet in een keer betalen? Dan kunt u schriftelijk een aanvraag doen voor een betalingsregeling.