Alcohol gebruik in het verkeer, wat moet je weten?

Alcohol in het verkeer? Doe het niet!

Ondanks de vele waarschuwingen en controles waren in het jaar 2000 nog 1465 geregistreerde verkeersdoden en ziekenhuisgewonden waarbij tenminste een van de betrokken bestuurders alcohol had gebruikt. Het aantal slachtoffers dat daadwerkelijk is gevallen zal velen malen hoger zijn, omdat niet alle gevallen geregistreerd zijn.

Bij alcohol controles wordt via een blaas- of bloedtest in de eerste plaats getest of iemand al dan niet te veel alcohol in zijn bloed of in zijn adem heeft. Veel bestuurders denken dat er geen vuiltje aan de lucht is als het promillage niet boven het wettelijk maximaal toelaatbare niveau ligt.

Als het bloedalcoholgehalte of het ademalcoholgehalte te hoog is, is het verboden een voertuig te besturen. Deze te hoge concentraties worden bereikt na het drinken van twee a drie standaardglazen alcoholhoudende drank binnen een uur. Het nemen van mixdrankjes met bubbels versnelt dit proces. Stapt men op dat moment toch in de auto, dan kan het gevolg zijn dat de rijbevoegdheid wordt ontzegt. En de verzekeringsmaatschappij kan de uitkering weigeren als blijkt dat het ongeval onder invloed van alcohol is veroorzaakt.

Alcohol opname

Alcohol komt rechtstreeks in het bloed terecht en het alcoholpromillage geeft hoeveel gram alcohol er in het bloed is opgenomen. De volgende factoren zijn van inlvoed op de opname van alcohol door het lichaam:

Negatieve effecten van alcoholgebruik

Hierbij is het uitgaanspunt dat de genoemde eenheden binnen een uur zijn genuttigd:

In het algemeen zal het gebruik van alcohol invloed hebben op de hersenwerking en hierdoor negatieve invloed hebben op:

De rijschool van Alphen aan den Rijn

Meld je aan voor een vrijblijvende proefles